Inici‎ > ‎

Publicacions premsa i TV

Protesta sindical a Vic contra els pressupostos antisocials

25 de nov. 2013, 8:16 publicada per Consorci Hospitalari Vic   [ actualitzat el 25 de nov. 2013, 8:16 ]

Les seccions comarcals de CCOO i UGT han carregat aquest matí a Vic contra els governs de la Generalitat i de l’Estat pels pressupostos per a l’any que ve, que han qualificat com “els més antisocials des que va començar la crisi”. Els sindicats consideren que els distints governs s’han “sotmès” als poders financers i continuen aplicant retallades “cada cop més agressives” contra les “classes populars”.

Els sindicats han expressat el seu malestar en una concentració unitària davant de la seu del Consell Comarcal d’Osona, a l’edifici del Sucre, en la que hi han participat una cinquantena de delegats de CCOO i UGT. La protesta s’emmarca en el conjunt de mobilitzacions que la Confederació Europea de Sindicats (CES) ha convocat a tot Europa en contra de les polítiques antisocials. En aquest marc, el proper diumenge 24 de novembre a les dotze del migdia també es farà una manifestació unitària a Barcelona.

Els manifestants portaven una pancarta on s’hi podia llegir “Pel treball i contra l’atur a Osona”. Entre les consignes que s’han cridat, s’ha pogut escoltar la tradicional “Això no és una crisi, és una estafa”.

Miquel Sánchez, secretari general de CCOO Osona, ha criticat les polítiques d’austeritat dels actuals governs, que sempre perjudiquen “els mateixos, els treballadors” i beneficien “els capitalistes” que són, precisament, “els que han provocat aquesta situació”.  Els pressupostos dels governs, segons el sindicalista, no fan res per sortir de la crisi, per reconduir la precarietat o per crear ocupació, ans al contrari, “continuen les retallades”. A més, ha lamentat que no incloguin cap partida per a la renda social garantida.

Per la seva banda, el secretari general d’UGT Osona, Cesc Poch, ha incidit en la pretesa reforma de les pensions, que suposarà “un empobriment” per a les generacions futures. Ha posat com a exemple que, si s’aplica la nova llei que vol tirar endavant el PP, una persona que es jubili d’aquí a 25 anys perdrà entre un 15 i un 20% del seu poder adquisitiu.  Poch ha criticat que aquest “atac” es fonamenta en “mentides”, ja que no és veritat que el sistema de pensions estigui en perill i, per altra banda, aquesta situació d’atur no durarà sempre.

La lluita al carrer

Els representants dels sindicats han coincidit en qualificar la situació com a “molt greu”. Però han promès plantar batalla.

“L’ofensiva neoliberal per retallar els drets socials i laborals està molt ben organitzada, al servei de la banca i el seu negoci”, ha lamentat Poch. “Serà llarg, però no ens donarem per vençuts”, ha assegurat. El sindicalista ha defensat que la lluita s’ha de traslladar al carrer, amb mobilitzacions i vagues “constants”.

A Vic, els sindicats han llegit un manifest que, posteriorment, han lliurat al president del Consell Comarcal, Joan Roca. El document també s’ha fet extensiu a les forces polítiques de la comarca per tal que el discuteixin i l'aprovin si s’escau als respectius plens municipals.

Els sindicats havien enviat una carta als partits polítics per tal de fer-los coneixedors d’aquesta concentració i per demanar-los que s’hi adherissin. Hi han estat presents Mari Moyano (PSC) i Jordi Anento (SI), que també són delegats sindicals, i els regidors de Vic i Torelló Iban Lapeira (SI) i Jordi Casals (ERC) respectivament.


El conveni col·lectiu de la XHUP podria afectar de ple la retallada del CHV

11 de jul. 2013, 2:54 publicada per Consorci Hospitalari Vic   [ actualitzat el 11 de jul. 2013, 3:12 ]


Uns 1.500 treballadors de cinc centres hospitalaris d’Osona estan cridats aquest dimecres a les urnes

Si s’aprova l’acord, no hi haurà supressió de la paga extra de Nadal, però es podrien quedar sense la paga per objectius
Prop de 45.000 treballadors de 56 centres hospitalaris de tot Catalunya, els adscrits a la Xarxa Hospitalària d’Utilització Pública (XHUP), estan cridats a les urnes aquest dimecres, 19 de juny, per decidir si aproven el conveni col·lectiu que ha fixat Inspecció de Treball, que ha actuat de mediador. Empreses i sindicats no van poder arribar a un acord i, amb les urgències de la nova llei del govern central, van acudir a la Generalitat perquè establís un conveni. Madrid ha marcat el 7 de juliol per concretar els convenis col·lectius i, en cas que no s’arribi a cap acord en aquesta data límit, quedaran eliminats.

Pel que fa a Osona, hi ha uns 1.500 treballadors que aniran a votar. D’aquests, la majoria, uns 1.200, pertanyen al Consorci Hospitalari de Vic (CHV), o sigui, a l’Hospital General, la Clínica i l’edifici de salut mental, tots tres de Vic. La resta són de l’Hospital Sant Jaume de Manlleu, també vinculat al CHV, i l’Hospital de Santa Creu de Vic.

La votació és més transcendent del que podria semblar en un principi, ja que pot afectar de ple el pla de mesures que ha plantejat la direcció del CHV, que preveu una severa retallada de 5,4 milions d’euros al pressupost d’aquest any. Aquest pla distribueix la reducció de la despesa en tres partides. Una primera d’1,5 milions d’euros que s’ha d’assolir a través de mesures organitzatives i de reducció dels consums. Una segona d’1,42 milions que surt d’aplicar una reducció del 61% sobre la paga per objectius (DPO). I, finalment, una tercera de 2,51 milions d’euros, corresponent a la supressió de la paga extra de desembre.

El conveni col·lectiu, que s’aprovarà o es derogarà de manera conjunta a tot Catalunya (podria passar que s’aprovés a Osona però es tombés a la resta del país), planteja alguns punts totalment contraris al pla del CHV, alguns que beneficien els treballadors, d’altres a l’empresa. La proposta més destacada és que no es podrà suprimir la paga extra de desembre. Per contra, la reducció del DPO es fixa en un topall del 100% i anirà vinculada al tancament pressupostari. Si a final d'any hi ha pèrdues, es podrien fins i tot arribar a suprimir aquestes pagues senceres. A més, els treballadors hauran d’acceptar la rebaixa estipulada del 5% per als propers dos anys (els treballadors del CHV han portat als tribunals aquesta retallada corresponent al 2010, 2011 i 2012). Per últim, el conveni també fixa una rebaixa de les hores de treball. Així, per exemple, el torn de nit no pot superar les 1.562 hores, quan al CHV se n'estan fent ja actualment 1.627, segons informacions facilitades pels sindicats
.

El Consorci Hospitalari de Vic retallarà aquest any 5,5 milions d’euros del pressupost, la xifra que va negar el conseller Boi Ruiz

13 de juny 2013, 3:45 publicada per Consorci Hospitalari Vic   [ actualitzat el 11 de jul. 2013, 3:06 ]

El Consorci Hospitalari de Vic retallarà aquest any 5,5 milions d’euros del pressupost, la xifra que va negar el
 conseller Boi Ruiz. La nota de la direcció del Consorci explica que si quan s'aproven els pressupostos la reducció del 
Catsalut no és tan alta o si se supera la xifra d'estalvi de mesures organitzatives es reduirà l'impacte sobre les 
retribucions salarials.
 

La direcció del centre decideix aplicar unes severes mesures, que inclouen la supressió de la paga extra de Nadal. Els treballadors critiquen la decisió “unilateral”.

Els sindicats del CHV ja van protestar fa uns mesos, per les retallades, amb motiu de la visita a Vic del conseller Boi Ruiz.


La direcció del Consorci Hospitalari de Vic (CHV) va comunicar ahir als seus treballadors que aplicarà una retallada de 5.441.878 euros al pressupost del 2013 respecte al l’any passat, o sigui, un 7,89%. Aquesta “reducció provisional”, segons una nota que va enviar la direcció als professionals del centre, respon a la disminució d’ingressos que recull l’avantprojecte de Llei de Pressupostos 2013 de la Generalitat. Un avantprojecte que, recordem, està a l’espera del sostre de dèficit que marqui el govern espanyol a la Generalitat (i Europa al govern espanyol).

Amb aquest escenari, el Consell de Govern del CHV ha aprovat un pla de mesures d’ajust pressupostari (MAP) que s’aplicarà durant aquest any 2013, i que distribueix la reducció de la despesa en tres partides. Una primera partida d’1,5 milions d’euros que s’ha d’assolir a través de mesures organitzatives i de reducció dels consums. Una segona partida d’1,42 milions que surt d’aplicar una reducció del 61% sobre la paga per objectius (DPO). I, finalment, una tercera partida de 2,51 milions d’euros, corresponent a la supressió de la paga extra de desembre.

En cas que, finalment, l’objectiu de reducció de la despesa que trasllada el CatSalut sigui menor del previst, o si s’aconsegueix superar la xifra d’estalvi d’1,5 milions a través de mesures organitzatives i reducció de consums, es reduirà l’impacte de les MAP prioritzant la mínima repercussió possible sobre les retribucions salarials.

Tisores amunt, tisores avall

D’aquesta manera, la direcció del CHV torna a rectificar a la baixa les xifres d’un pressupost que significaran una altra forta retallada, que repercutirà sobretot en el salari dels treballadors. Fa uns mesos ja es va parlar d’una tisorada de 5,5 milions d’euros, que va fer posar el crit al cel al comitè d’empresa i als treballadors, que van organitzar fins i tot diverses mobilitzacions.

Les aigües es van calmar a principis d’abril, quan la direcció va explicar que els 5,5 milions d’euros eren el topall màxim que es podria retallar, depenent dels pressupostos que aprovés la Generalitat, però que la xifra amb la que estava treballant l’ens era de 2,5 milions d’euros, exactament la mateixa quantitat amb la que es va tancar l’exercici del 2012 (on al pressupost inicial es va aplicar aquesta retallada, corresponent a la paga extra de Nadal). En principi, semblava doncs que es volien prorrogar els pressupostos del 2012, fins i tot amb matisos, ja que aquesta reducció es plantejava fer-la efectiva en àmbits que no fossin exclusivament salarials, com el consum o la quantitat de serveis.

El comitè d’empresa ja ha criticat les mesures, que consideren s’han aplicat de forma “unilateral”, sense cap tipus de consens amb els sindicats. “Aquest paquet, segons la direcció, ja està tancat. Ara ens ofereixen negociar altres punts menors, com les guàrdies, els plusos o les antiguitats. Però en aquest joc no hi entrarem”, alerta Ismael Arjona, membre del comitè i secretari de la secció sindical de la UGT del CHV. “A més, el Consorci ha tirat pel dret, sense que la Generalitat hagi aprovat cap pressupost ni cap llei. És l’únic centre hospitalari de Catalunya que ho ha fet”, afegeix.

Fonts del CHV asseguren que això no és cert i que altres centres s’estan plantejant prendre mesures semblants. “No podem esperar més. Estem al mes d’abril i si s’han d’aplicar retallades no podem esperar a setembre”, diuen les mateixes fonts.

Arjona ha explicat a Osona.com que encara s’està negociant el conveni  de la Xarxa Hospitalària d’Utilització Pública (XHUP) i esperen els resultats per decidir les línies d’actuació. També ha amenaçat que si, tal com té previst la direcció, es deixa de meritar la paga extra de Nadal a partir del mes de juliol, els sindicats presentaran una demanda
.


1-3 of 3